Monumenten Restauratie Griekse Kerk Rotterdam

Projectdetails


Project:
Agios Nikolaos, monumentaal herstel Griekse Kerk


Werkomschrijving:
Monumenten herstel door renovatie koepeldak, loodwerk, glas in lood en pleister- & schilderwerk


Locatie:
Rotterdam, Zuid Holland


Opdrachtgever:
Grieks particuliere opdrachtgever


Opleverdatum:
december 2018


De restauratie van de Grieks Orthodoxe Kerk Agios Nikolaos in Rotterdam moest uiterst duurzaam worden uitgevoerd. Niet alleen is dit de eerste renovatie van de kerkkoepel in meer dan 65 jaar. Door de kunstwaarde van de koepel, zowel binnen als buiten, moesten alle facetten van de restauratiewerkzaamheden aan het monumentale pand secuur en vakkundig worden verricht. De moeilijke bereikbaarheid maakte het een ingewikkelde, maar vooral leuke uitdaging voor het team van DTNL Innovative B.V.


Aanzicht steigerwerk Monumenten Herstel Rotterdam


Monumenten herstel met een bijzondere uitdaging

Ten tijden van de werkzaamheden bleef de Kerk in gebruik. De velen Fresco`s waarmee alle binnenmuren en plafonds van de kerk zijn beschilderd en de ligging midden in het Museumpark, maken de Kerk een trekpleister voor toeristen. Die waren dan ook dagelijks aanwezig om de kerk en het in uitvoering zijnde restauratiewerk te bekijken.

Tijdens de werkzaamheden is bouwoverlast door stof en geluid tot een minimum beperkt. Omdat de kerk een belangrijke functie vervuld moest hier rekening mee worden gehouden. Niet alleen als toeristische attractie, maar ook voor kerkdiensten en zelfs uitvaart bleef het gebouw in gebruik.

Diverse slimmigheden werden er bedacht. Zo is er door een onderdruk te creëren hoog in de koepel, een sterke kunstmatige opwaartse luchtstroom gecreëerd. Neerdalend fijnstof werd zo tot een minimum beperkt. De planning van werkzaamheden die grotendeels overdag werd uitgevoerd, is in sommige gevallen zelfs op het allerlaatste moment nog aangepast en werden werkzaamheden in de avond of nacht voortgezet en afgemaakt.

Het bijzondere steigerwerk aan de binnenzijde is langs de wanden  op de funderingssloven opgesteld en door middel van een ter plaatse opgesteld brug aan elkaar verbonden. Vervolgens is een tweede steiger bovenop de verbindingsbrug doorgebouwd tot hoog in de koepel. Zodat deze bereikbaar werd voor het herstel van de bouwkundige constructie en de kostbare fresco`s.

Rond pannendak met loden ornament

Het complete koepeldak is door DTNL Innovative B.V. hersteld. Na de sloop van de in mortel gelegde dakpannen is de ronde koepel voorzien van een nieuwe cement deklaag. Het ronde dakvlak werd behandeld met een bitumenprimer waarna een compleet bitumen onderdak is aangebracht. Hierover werd een nieuwe opbouw van monnik- en non dakpannen geplaatst, welke buiten de extra mechanische bevestigers ook weer in een cementbed is gezekerd.

Van het loden ornement is er een replica gemaakt in de werkplaats van DTNL Innovative B.V. De replica van het Griekse kruis, de kroon op het werk, is met behulp van zwaar materieel teruggeplaatst op de koepel.

Aan de buitenzijde van de kerk is buiten het koepeldak eveneens het glas in lood hersteld en zijn de loodslabben rondom de rondboogvenster vervangen. Voor de in- en uitstroom van materialen was één van de rondboogvensters verwijderd. Hiervoor is een geheel nieuw glas in lood venster nagemaakt welke na de werkzaamheden is teruggeplaatst.

    

Behandeling tegen muurzouten en herstel van de fresco`s

Door jarenlange waterbelasting van de soms wel 70 centimeter dikke muren was er schade ontstaan aan het pleisterwerk en de muurschilderingen hierop. Zogenoemde muurzouten waren het gevolg van alle lekkages. Dit uittreden van mineralen uit de gevelstenen, dienden te worden behandeld. Wanneer een dergelijk proces eenmaal op gang is gekomen in een bouwkundige constructie kan het tientallen jaren duren voordat dit proces is ook weer vanzelf door droging is gestopt. Omdat het uittreden van muurzouten samengaat met de droging van de gevels en het steigerwerk natuurlijk geen tientallen jaren kan blijven staan, zijn de gevels aan de binnenzijde behandeld om de muurzouten en mineralen te neutraliseren. Muurzouten zijn gestopt en de gevels kunnen, nu het dak weer is hersteld, op een natuurlijke manier drogen zonder dat schades ontstaan door mineralen of muurzouten tijdens dit drogingsproces.

Een iconenschilder heeft de schilderingen in ere hersteld. Een bijzonder werk op zich omdat het herstel van deze grote oppervlaktes, centimeter voor centimeter met de hand is gedaan met enkel kleine penselen. Ter plaatse mengde hij zijn verf op basis van eiwit en kleurpoeders om een zo authentiek mogelijk resultaat te verkrijgen.

Wilt u meer informatie over monumenten herstel?
Neem contact met ons op, wij vertellen u graag meer.


DTNL Innovative B.V.
– Installatietechniek
– Dakbedekkingen
– Energiebesparing

Adresgegevens:
DTNL Innovative B.V.
Da Vincilaan 35
6716 WC  Ede

Telefoon en email:
T 0318 – 85 00 33
E info@dtnl.nl

KvK 67297080
BTW NL856918301B01

  Uw naam (verplicht)

  Uw email (verplicht)

  Uw telefoonnummer (verplicht)

  Over welk onderwerp wilt u meer informatie?

  Uw bericht

  Reageren is niet mogelijk.