Van energieverslindend naar energieopwekkend dak

Projectdetails


Project:
Verduurzaming dak systeem jaren 50 woning


Werkomschrijving:
Dakisolatie, daksysteem & zonnepanelen installeren


Locatie:
Hilversum, Noord Holland


Opdrachtgever:
Particuliere opdrachtgever


Datum oplevering:
September 2019


Profiteren van een laag BTW-tarief bij het laten isoleren van het dak, gebruikmaken van subsidies bij het uitvoeren van energie-besparende maatregelen, een warmte reflecterend dak wat flink energie bespaard én zonnepanelen erop om stroom op te wekken. Wanneer je een renovatieklus als deze goed uitdenkt en niet enkel een nieuwe laagje dakbedekking aan laat brengen, zul je zien dat dit veel minder kost dan je denkt. En veel, zeg maar gerust -heel veel- oplevert!Het begint altijd bij goed isoleren

Er bestaat een uitgedachte strategie om gebouwen energiezuiniger te maken. Om gebouwen naar de maatstaven van nu te renoveren. Simpel gedacht zijn er drie basisregels waar je naartoe moet werken. Een drie-stappenplan. Deze drie stappen vormen de trias energetica. Ingebeeld een driehoek met aan elke zijde een maatregel. Beginnende bij stap 1 en eindigend bij de stap 3.

 1. Ga energieverbruik tegen. Dit bereiken we door zo goed mogelijk te isoleren, slimme systemen te gebruiken zoals lichtkleurige daken in plaats van traditioneel zwart, dubbel glas te plaatsen, kieren te dichten om tocht tegen te gaan etc.
 2. Maak maximaal gebruik van energie uit duurzame bronnen. Denk aan zonne-energie, windenergie, zelfs uit afvalwater kunnen we energie onttrekken. Zoals bijvoorbeeld een douche WTW, om maar een voorbeeld te noemen.
 3. Maak zo efficiënt mogelijk gebruik van fossiele brandstoffen. In sommige gevallen moeten we nou eenmaal gebruik maken van fossiele brandstoffen.  Maar wanneer we dit doen, doen we dit zo efficiënt mogelijk om het gebruik te minimaliseren. Stel systemen goed af, beperk leidingslengtes om verlies tegen te gaan, of maak gebruik van een warmtepomp i.p.v. CV ketel.

Platte daken zijn een van de grootste energieverslinders wanneer ze zijn opgebouwd volgens de “oude norm”. Ongeïsoleerd gaat er enorm veel warmte en dus energie verloren. In de zomer daarentegen kan het onder een plat dak bloed heet zijn, waardoor er vaak een energieverslindende airconditioner aan te pas moet komen om de onderliggende ruimte op temperatuur te houden.

Renoveren we een dak, dan kan dit eigenlijk maar op één manier écht goed worden gedaan: Zo duurzaam mogelijk, volgens de eerste stap van de trias energetica!

Daken zijn perfect voor de opwekking van energie

Een plat dak: Hoog, dus weinig schaduw, en er komt bijna nooit iemand. Perfect dus om zonne-energiesystemen op te plaatsen. Het toegepaste dak systeem is op dit werk voorzien van speciale solar-profielen. Deze profielen worden aan de dakbedekking vastgelast met behulp van hete lucht. Zo hoeven we niet door het nieuwe dak heen te schroeven en blijft de waterdichtheid 100% zeker. Omdat er in dit geval toch schaduw op de panelen kan vallen bij laagstaande zon hebben we ze voorzien van power optimizers. Kleine apparaatjes, die we onder elk zonnepaneel plaatsen. Valt er toch schaduw op een paneel, regelt de power optimizer dat dit geen nadelige invloed op de andere panelen heeft.  Perfect dus wanneer het dak genoeg ruimte biedt, maar er soms toch schaduw is.


Wilt u meer informatie over energie opwekken met uw dak?
Neem contact met ons op, wij vertellen u graag meer.


DTNL Innovative B.V.
– Installatietechniek
– Dakbedekkingen
– Energiebesparing

Adresgegevens:
DTNL Innovative B.V.
Da Vincilaan 35
6716 WC  Ede

Telefoon en email:
T 0318 – 85 00 33
E info@dtnl.nl

KvK 67297080
BTW NL856918301B01

  Uw naam (verplicht)

  Uw email (verplicht)

  Uw telefoonnummer (verplicht)

  Over welk onderwerp wilt u meer informatie?

  Uw bericht

  Reageren is niet mogelijk.